Styrelsen beslutar om skadeståndskrav

Anklagelser om jäv, otillåtet statsstöd och oklara ansvarsförhållanden ingår i Gneabs ifrågasatta fastighetsaffär som hittills gjort att ett regionråd tvingats avgå.

Foto: Tommy Söderlund

GNEABAFFÄREN (GT)2015-12-21 05:30

När det regionala bolaget Gneab sålde tomträtten till Hantverket 1 i Visby den 17 november 2014 sköttes det inte enligt gällande regler och direktiv från regionfullmäktige. Idag sammanträder bolagets nya styrelse för att ta ställning till om man ska gå vidare med att kräva skadestånd och polisanmäla någon av de inblandade.

Som stöd för ett ställningstagande finns konsultföretaget KPMG som gjort ett försök att klargöra vad som hänt.

Gneab ska enligt bolagsordningen sälja sina fastigheter på öppna marknaden och i konkurrens för att få ut ett så högt pris som möjligt. Det gjordes aldrig med den aktuella tomträtten och därför är det egentligen ingen som vet vad marknadspriset är. Olika värderingar mellan 16 och 35 miljoner kronor finns och slutpriset blev 15 miljoner kronor. Det bokförda värdet var drygt 26 miljoner kronor.

Vd:n Sofia Wollmann skulle se till att fastigheten annonserades ut av en fastighetsmäklare men hon var sjuk då affären gjordes upp. Enligt henne hann hon inte med det på grund av hög arbetsbelastning, vilket hon larmat sin chef, regiondirektör Per Lindskog om upprepade gånger. Jan Björinge var också hennes chef under några månader.

Peter Lindvall tog över hennes jobb och väckte frågan om att tomträtten sålts till ett för lågt pris. Det kunde innebära att köparen Videung AB fått ett otillåtet statsstöd. EU-kommissionen har avgjort att det inte är så.

Gneab gick nu vidare och beslutade om en oberoende granskning av försäljningen. Bolagets auktoriserade revisor Claes Wallman fick det uppdraget.

– Det är oförsiktigt att granska sig själv, sa Mattias Byström som är revisorsdirektör på Statens revisorsnämnd och påpekade att en revisor är skyldig att följa bolaget hela året, vilket kallas aktivitetsplikt.

Den senaste granskningen har konsultföretaget KPMG gjort.

Regionstyrelsen beslutade den 31 oktober 2013 att Hantverket 1 skulle säljas och gav då regiondirektör Per Lindskog i uppdrag att sköta affären i samråd med Gneab. Bolagets dåvarande vd Sofia Wollmann skulle ombesörja försäljningen på öppna marknaden för att få bästa möjliga pris.

Fastigheten såldes, utan att den bjöds ut, den 17 november 2014 till Videung AB, ett företag som ägs av två av tomträttens hyresgäster. Regionrådet Åke Svensson skrev under köpekontraktet och priset var 15 miljoner kronor.

KMPG lyfter fram tre personer som kan ställas till svars. Det är styrelseordförande Åke Svensson, styrelseledamoten Rolf Öström och vd:n Sofia Wollmann. Per Lindskog var Wollmanns chef, men hans agerande ifrågasattes inte. Övriga i Gneabs styrelse, Eva Nypelius, Stefaan de Maecker och Brittis Benzler lastas inte heller.

Eras mäklare, som tog 187 500 kronor för hjälpen med pappersarbetet, går också fri. Hans uppdrag var att ta fram giltiga dokument för att genomföra affären men inte leta köpare. Uppenbarligen har han fått klart för sig att köpesumman var 15 miljoner kronor, men det framgår inte vem som lämnat informationen. KPMG anser det oklart vem som låg bakom köpesumman på 15 000 kronor. Åke Svensson och Sofia Wollmann skyller på varandra. Köparen Videung, som bjöd 15 miljoner, kan förstås ha förmedlat summan om inte mäklaren bara råkat veta priset ändå. Videung har sagt nej till en muntligt intervju med KPMG men svarat via e-post på utvalda delar av frågorna.

Köpekontraktet skrevs under av Åke Svensson. I bolagsordningen krävs att två styrelseledamöter eller vd i förening ska skriva under, men Åke Svensson använde en fullmakt som han undertecknade själv tillsammans med styrelseledamoten Rolf Öström. Enligt KPMG:s utredning trodde Öström att fullmakten syftade till att ge fastighetsmäklaren uppdraget att sälja.

Att Åke Svensson gav sig själv en fullmakt, kan vara en jävssituation enligt KPMG, vilket i så fall kan göra köpekontraktet ogiltigt.

I ytterligare tre fall har frågan om jäv väckts. Två folkpartister i regionsstyrelsen har avstått från att delta när försäljningen behandlats. Det är Mats-Ola Rödén som är sambo och släkt med en av köparna medan Johan Thomasson är delägare i fastighetsföretaget Era som skötte pappersarbetet vid försäljningen.

Videungs advokat Ulf Öberg tog upp Peter Lindvalls ställning som jävig och krävde att han skulle kliva åt sidan i de fortsatta förhandlingarna. Lindvalls fru är syster med en av intressenterna till Hantverket 1 som aldrig fick chansen att ge något bud. Advokaten fick aldrig något gehör för detta.

Regionen har en ansvarsförsäkring som skyddar politiskt tillsatta styrelseledamöter i en bolagsstyrelse, upp till 10 miljoner vid en skadeståndsprocess.

Åsa Sveds

asa.sveds@gotlandstidningar.se

0739252606

Gneabs styrelse

är numera utbytt, med undantag av Eva Nypelius som valt att sitta kvar. Övriga är Bo Björkman (ordförande) samt Thomas Gustafsson, Isabel Enström och Robert von Krusenstierna.

De som satt i styrelsen då affären gjordes var Åke Svensson (ordförande) samt Eva Nypelius, Rolf Öström, Stefaan De Maecker och Brittis Benzler.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om